Bruiloft zonder kinderen

De een vindt het geweldig, de ander moet er niet aan denken: kinderen op je trouwerij. Uiteraard doelen we hierbij niet op de kinderen van jou en/of je partner (want die horen er gewoon bij), maar op de kinderen van vrienden en familie. Zijn ze welkom of wil je een bruiloft zonder kinderen? En hoe pak je dat aan?

Kinderen en trouwerijen gaan niet altijd even goed samen, al was het maar omdat (kleine) kinderen zo onvoorspelbaar zijn. Een baby of peuter die door je ja-woord heen huilt of krijst, rondrennende dreumesen op je receptie, vrienden die voortijdig je bruiloft verlaten “want de kinderen zijn moe”… Echt, er valt genoeg te zeggen voor een bruiloft zonder kinderen.

Bruiloft zonder kinderen: je omgeving

Kondig je aan dat je je bruiloft zonder kinderen wil vieren, reken dan niet op al te veel enthousiasme van je omgeving. Sterker nog: deze wens leidt in het slechtste geval zelfs tot ruzie in de familie! Ook al staan jullie volledig in je recht en is een trouwerij in feite een feestje voor volwassenen, dan nog zullen sommige mensen zich behoorlijk gepikt kunnen voelen omdat hun bloedjes niet worden uitgenodigd. “Als mijn kind niet welkom is, dan kom ik ook niet!” je wil niet weten hoeveel mensen op een dergelijke manier zullen reageren, óók mensen van wie je dat helemaal niet had verwacht.

Betekent dit dat je dan maar moet toegeven? Nee hoor, helemaal niet. Het is júllie dag en júllie trouwerij, dus wil je een bruiloft zonder kinderen, dan is dat je goed recht. Alleen is het wel zo verstandig om een dergelijke aankondiging goed aan te pakken, dus zonder op eventuele tenen te trappen. Hoe doe je dat?

Een bruiloft zonder kinderen aankondigen

Pak de telefoon en bel of app je vrienden en familie met kinderen. Vertel hen dat er een trouwerij op stapel staat en dat zij binnenkort een uitnodiging mogen verwachten, maar dat deze uitnodiging alleen geldt voor volwassenen. Op deze manier hebben mensen ruim de tijd om deze mededeling te laten bezinken én om oppas te regelen. Denk niet dat je je er vanaf kunt maken door je uitnodiging simpelweg te richten aan “De heer en mevrouw X” (dus zonder de namen van de kinderen erbij): veel mensen lezen redelijk selectief en komen dan alsnog met het gehele gezin aanzetten. Vervelend voor jullie omdat jullie hier financieel en emotioneel niet op gerekend hebben, maar ook voor de mensen die de boodschap wél hebben begrepen en hun kinderen hebben thuisgelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *