Een overledene betrekken bij het huwelijk

Een overledene betrekken bij het huwelijk

Een trouwerij is een emotionele gebeurtenis. In positieve zin uiteraard, want wat is er nu mooier dan ten overstaan van iedereen je ja-woord geven aan degene met wie je verder door het leven wil? Ook mag je na het huwelijk elkaars achternaam dragen, een feit waar met name vrouwen vaak erg naar uitkijken. Maar staar je niet blind op alleen de mooie kanten van het huwelijk: het is niet al goud wat er blinkt. Juist met een trouwerij in het vooruitschiet kan veel oud zeer naar boven komen, zoals ruzie in de familie. En wat te denken van het gemis van een dierbaar persoon op de mooiste dag van je leven? Gelukkig zijn er manieren waarop je een overledene kan betrekken bij het huwelijk.

Juist op een van de mooiste dagen van je leven kan het gemis van een dierbare killing zijn. Je trotse vader, je betrokken moeder of je lieve oma: je had ze er zo graag bij gehad op dit speciale moment, maar het lot en het leven besloten helaas anders. Wat nu?

Je kan er uiteraard voor kiezen om een overledene te betrekken bij het huwelijk via de trouwambtenaar. Hij of zij zal maar al te graag een woordje wijden aan de overledene. Vrijwel iedere trouwambtenaar heeft hier ervaring mee en weet hoe een overleden persoon genoemd moet worden in de ceremonie zonder dat de nadruk komt te liggen op het gemis. Maar je kan er uiteraard voor kiezen om ook zelf nog aandacht te besteden aan de persoon die je missen moet.

Een overledene betrekken bij het huwelijk

Betrek een overleden dierbare bij je trouwerij door ook voor hem of haar een stoel te reserveren. Op deze stoel kan je eventueel een foto plaatsen van degene die overleden is, maar dat hoeft uiteraard niet. De keuze is geheel aan jullie. Ook kan je ervoor kiezen om na de ceremonie ballonnen op te laten of een kaarsje op te steken als je je ja-woord geeft. Behoor je helaas tot de mensen die een van zijn/haar ouders moet missen op de trouwerij, dan kan je ervoor kiezen om te toasten met zijn of haar favoriete drankje, of je openingsdans te doen op zijn of haar favoriete nummer. Zo is hij of zij er toch een beetje bij.

Is er een graf of urnentuin waar je de overledene kan bezoeken, dan zou je na afloop je trouwboeket op het graf of bij de urn kunnen plaatsen. Een ontroerend moment om samen met je kersverse echtgeno(o)t(e) te beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *