Trouwen met ruzie in de familie

Trouwen met ruzie in de familie

Hebben jullie trouwplannen? Gefeliciteerd! Bijna niets is leuker dan jullie samen voorbereiden op één van de mooiste dagen van jullie leven. Maar wat als er in jullie geval sprake is van ruzie binnen de familie? 

Een familievete kan een flinke schaduw werpen op jullie aankomende bruiloft. Soms besluiten stellen zelfs om de trouwerij dan maar uit te stellen, in de hoop dat de vete bijtijds wordt opgelost. Anderen proberen om de ruzie bijtijds bij te leggen, hoewel dit lang niet altijd even succesvol verloopt. Hoe je ruzie binnen de familie op een constructieve manier aanpakt, hangt af van diverse factoren.

Ruzie met je schoonfamilie

Als je gaat trouwen, krijg je er een familie bij- of je wilt of niet. Niet alleen jij, maar ook de familie in kwestie zit daar misschien helemaal niet op te wachten. Is het tussen jou en je schoonfamilie koude oorlog of misschien zelfs regelrechte haat en nijd en wil je ze tóch graag op je bruiloft hebben, bespreek het probleem dan met je aanstaande. Hij of zij kan met zijn of haar ouders (proberen te) gaan praten, in de hoop de lucht enigszins te klaren. Dit heeft waarschijnlijk meer kans van slagen dan wanneer je zélf met hen de (woorden)strijd aangaat.

Strijd met je ouders

Zijn het je eigen ouders die roet in het eten dreigen te gooien? Bijvoorbeeld omdat ze zich met vrijwel elk detail van de bruiloft willen bemoeien en boos zijn wanneer je hun wensen niet opvolgt? Wijs hen er subtiel, maar wel duidelijk, op dat het jullie bruiloft is en jullie dus degenen zijn die bepalen hoe de trouwerij verloopt. Eventueel kan je je ouders een minder belangrijke taak toebedelen, zodat ze toch het gevoel hebben een stukje van de regie in handen te houden.

Gaat de ruzie niet over hóe je gaat trouwen, maar met wie? Doorlopende kritiek, al dan niet onderhuids, op je partner is heel pijnlijk en verstoort de verhoudingen enorm. Ga het gesprek aan met je ouders, leg uit waarom je voor je partner hebt gekozen en geef duidelijk aan dat je verder niets negatiefs over hem of haar wilt horen. Kunnen je ouders zich hier niet aan houden, dan is het nog maar de vraag of je hen wel op je bruiloft kan en wil hebben.

Ruzie met broers of zussen

Leef je in onmin met je brallerige broer of je zeurende zus? Ga ruim vóór jullie trouwdatum met hem of haar praten en geef aan dat hij/zij welkom is op jullie bruiloft, mits hij/zij zich gedraagt. Eventueel zou je je broer of zus een taak(je) kunnen toebedelen, zodat hij of zij iets om handen heeft. Een artistieke broer die die graag in de belangstelling staat kan bijvoorbeeld een prima DJ zijn op jullie avondfeest, en een mutserige zus wil wellicht dolgraag helpen om bedankjes voor de gasten uit te zoeken.

Strijd binnen de familie

kan je zelf met iedereen door één deur, maar is er ruzie binnen de gelederen? Nodig iedereen uit die je uit wil nodigen, ook al hebben de genodigden een hekel aan elkaar, en vraag hen om rekening te houden met het feit dat het júllie dag is.

Gaat ome Jan al stuiteren van het feit dat tante Corrie ook tot de genodigden behoort, dan mag je gerust zeggen dat hij niet hoeft te komen als hij zich niet kan gedragen. Zo wordt er niemand buitengesloten, maar krijgt iedereen de vrijheid om te kiezen wat hij of zij belangrijker vindt: de familievete, of jullie trouwerij.

1 gedachte op “Trouwen met ruzie in de familie

  1. Gast

    Wat er ook gebeurt, probeer samen een te zijn. Bij verschillende conflicten met familie probeer je je familie te verdedigen. Je aanstaande doet dat dan ook en voordat je het weet hebben jullie zelf ruzie. Dit zie je bij veel stellen terug. Overleg daarom samen over diverse situaties voordat je ze met familie gaat bespreken en houd dan dat standpunt. Ook als je met je familie alleen bent en je aanstaande er niet bij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *