Hertrouwen, kinderen uit een eerder huwelijk… en een erfenis

Hertrouwen, kinderen uit een eerder huwelijk en een erfenis

Trouwen als er stiefkinderen in het spel zijn kan soms behoorlijk veel haken en ogen met zich meebrengen. Niet alleen omdat de stiefouder vanaf de datum van het huwelijk ook deel uitmaakt van de kring van wettelijk zorgplichtigen, maar ook omdat er gesteggel kan ontstaan over financiële zaken. De stiefouder wordt soms met argusogen bekeken, niet alleen door de stiefkinderen maar soms ook door de schoonfamilie: schiet het “eigen bloed” er niet teveel bij in? Zeker wanneer een weduwe of weduwnaar hertrouwt, want wat gebeurt er op dat moment met de erfenis van de overleden ouder?

Hoe graag je het ook zou willen, trouwen staat niet per definitie garant voor “en ze leven nog lang en gelukkig”. Waar de een het huwelijksbootje voortijdig ziet stranden (en dus met een echtscheiding wordt geconfronteerd), leeft de ander misschien wel gelukkig, maar helaas niet zo lang. Dan blijft er dus een weduwe of weduwnaar achter, die misschien op een later moment in zijn of haar leven besluit te hertrouwen. En dan?

Hertrouwen, kinderen uit een eerder huwelijk… en ook een erfenis

Komt in een huwelijk een van beide partijen te overlijden en is er geen sprake van huwelijkse voorwaarden en/of een testament, dan erft automatisch de overblijvende partner. Zijn er kinderen in het spel, dan erven deze kinderen ook, maar hun erfdeel is niet opeisbaar: zij krijgen alleen een vordering op de overblijvende ouder.

Als deze overblijvende ouder vervolgens aankondigt te willen hertrouwen, vragen veel kinderen zich af wat er met hun erfdeel gebeurt. Het is immers een erfenis van hun overleden vader of moeder, maar wél in beheer van de langstlevende ouder. Die nu ineens een trouwpak of een trouwjurk staat te passen. Mmm. Wat nu?

Hertrouwen, de kinderen en de nieuwe partner

De onderlinge verhoudingen kunnen behoorlijk te lijden hebben onder het vooruitzicht van het “nieuwe” huwelijk. Voor de kinderen betekent dit immers dat hun erfenis wellicht nog verder op de lange baan geschoven wordt: zij moeten niet alleen wachten tot hun achterblijvende ouder, maar ook hun stiefouder overleden is. Maar is dit wel zo? Ja en nee.

Een voorbeeldje maakt het wat duidelijker:

Peter heeft twee kinderen (Bart en Els) uit zijn huwelijk met Sofie. Als Sofie overlijdt, zijn zowel Peter als Bart en Els haar erfgenamen. Bart en Els krijgen hun erfdeel echter nog niet in handen: zij krijgen een vordering op Peter. Pas als Peter overlijdt, krijgen zij de erfenis van hun moeder én hun vader.

Voorlopig is Peter echter nog springlevend. En op vrijersvoeten, want alleen is immers ook maar alleen. Via een datingsite maakt hij kennis met Marieke. De relatie loopt prima en ook Bart en Els kunnen het goed met Marieke vinden. Tótdat Peter aankondigt te gaan trouwen. Want wat gebeurt er nu met de eerdere erfenis van Sofie? Bart en Els hebben recht op een gedeelte van de nalatenschap van hun moeder, maar dit recht is “geparkeerd” totdat ook Peter overlijdt. Nu trouwt hij met Marieke. 

Zou Peter komen te overlijden, dan erft Marieke zowel zijn bezittingen als zijn schulden. De vordering die Els en Bart hebben op grond van de nalatenschap van Sofie, is een schuld. Deze schuld moet Marieke direct na het overlijden van Peter voldoen. Bart en Els krijgen door het overlijden van Peter dus hun gedeelte uit de nalatenschap van Sofie in handen. Ook erven zij van Peter, maar hierbij geldt dat hun erfdeel pas opeisbaar is als Marieke overlijdt. Zij verkrijgen dus na het overlijden van Peter alleen hun erfdeel uit de nalatenschap van Sofie direct in handen. 

 

Een gedachte over “Hertrouwen, kinderen uit een eerder huwelijk… en een erfenis

  1. Jack Veenstra

    Dit is een vrij goed te volgen voorbeeld; maar wat als het ingewikkelder wordt? Als Peter en Sofie gaan scheiden en Peter hertrouwt met Karin, die ook 2 kinderen heeft. Zij trouwen niet op huwelijkse voorwaarden en Peter komt te overlijden? Of, i.p.v. Pater, als Karin komt te overlijden; wat betekent dit dan voor hun kinderen?

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *