Trouwen als je in de schuldsanering zit

Trouwen en schuldsanering

Als je schulden hebt van dusdanige aard dat je daar zelf niet meer uitkomt, kan je een beroep doen op de schuldsanering, oftewel de WSNP (Wet Schuldsanering natuurlijke Personen). Dit gaat niet zomaar: je moet toelating tot de WSNP aanvragen bij de rechtbank. Wordt je aanvraag toegekend en word je toegelaten tot de WSNP, dat wordt er een bewindvoerder aangesteld voor de duur van het traject. Meestal is dit drie jaar. Maar wat als je tijdens dit traject wil trouwen?

Trouwen als je in de schuldsanering zit is zacht gezegd niet aan te raden. Althans, niet wanneer je wil trouwen op de traditionele manier, oftewel in gemeenschap van goederen. Trouwen als je in de schuldsanering zit betekent in dat geval namelijk dat jouw partner hoofdelijk aansprakelijk wordt gesteld voor jouw schulden. Oftewel, de schuldeiser(s) kan/kunnen in dat geval van jouw partner verlangen dat deze jouw schulden aflost.

Trouwen als je in de schuldsanering zit, kan dat?

Je kán trouwen als je in de schuldsanering zit, maar je doet er verstandig aan om dit alleen te doen op huwelijkse voorwaarden. Door op huwelijkse voorwaarden te trouwen, blijft wat van jou was van jou, en wat van je partner was van je partner. Dit geldt niet alleen voor jullie bezittingen, maar ook voor jullie schulden. Met een gang naar de notaris voorkom je dus dat één van jullie opdraait voor de schulden van een ander.

En wat als je allebei in de schuldsanering zit?

Als je allebei in de schuldsanering zit, kan je net zo goed in gemeenschap van goederen trouwen, toch? Je hebt immers allebei al schulden, die na het sluiten van het huwelijk gewoon netjes verdeeld worden over jullie beiden. Maar pas op, het huwelijk kan er voor zorgen dat jullie (of een van jullie) uit de WSNP gezet wordt. Een van de verplichtingen die je hebt, is namelijk dat je geen nieuwe schulden aangaat. Ook wanneer jullie beiden in de WSNP zitten, is het dus aan te raden om alleen op huwelijkse voorwaarden te trouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *