Trouwen en partneralimentatie

Trouwen en partneralimentatie

Ben je eerder getrouwd geweest? Dan bestaat de kans dat je, op grond van je vorige huwelijk, recht hebt op partneralimentatie. Partneralimentatie ontvang je wanneer je na je echtscheiding onvoldoende middelen hebt om in je eigen bestaan te voorzien. Hierbij wordt géén rekening gehouden met jouw eigen wensen: jij kan wel vinden dat een luxe auto met alles erop en eraan bij jouw levensstandaard hoort, maar de rechter gaat uit van de levensstandaard die je had gedurende je eerste huwelijk.

Partneralimentatie wordt betaald door je ex-partner. De gedachte hierbij is, dat ex-echtgenoten ook na het huwelijk de plicht hebben om in elkaars levensonderhoud te voorzien. Hierbij wordt rekening gehouden met de behoefte van de ontvanger van de alimentatie, maar ook met de draagkracht van de betaler ervan. Maar hoe zit dat wanneer je opnieuw in het huwelijk treedt?

Trouwen en partneralimentatie: bezint eer ge begint

Heb je recht op partneralimentatie, weet dan dat dit recht eindigt zodra je je opnieuw in de echt verbindt. Ook al is de financiële kant van het huwelijk misschien niet zo romantisch, dit is dus zeker iets om rekening mee te houden! Je hebt zelf de plicht om aan je ex-partner te melden dat je in het huwelijk treedt. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap: zodra je een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, hoeft je ex-partner je geen partneralimentatie meer te betalen.

Overigens eindigt de verplichting tot de betaling van partneralimentatie ook wanneer je duurzaam samenwoont, oftewel een huishouding voert “als waren zij gehuwd”. Dit geldt overigens niet wanneer je samenwoont met iemand die nog gehuwd is met een ander: je kan immers niet met twee personen gehuwd zijn.

Ook al eindigt het recht op partneralimentatie wanneer je met een ander trouwt: het recht op kinderalimentatie blijft bestaan. Een ieder heeft immers de verplichting om zorg te dragen voor zijn of haar kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *