Trouwen en achternamen

Trouwen en achternamen

Vroeger, toen de winters nog koud waren en de kinderen nog gehoorzaam, was het een stuk gemakkelijker om te zien of iemand getrouwd was of niet, althans, als het een vrouw betrof. De vrouw nam na het sluiten van het huwelijk immers de naam van haar echtgenoot aan en verkreeg hiermee een dubbele naam: de naam van haar man, gevolgd door haar meisjesnaam. Annie de Smit werd door haar huwelijk met Jan de Bruin dus mevrouw A. de Bruin-de Smit. Tegenwoordig ligt de namenkwestie echter een stuk ingewikkelder. 

Waar vroeger alleen vrouwen de naam van hun man konden aannemen (nou ja, konden… door het trouwen veranderde hun naam automatisch in die van manlief) kan tegenwoordig ook de kersverse echtgenoot ervoor kiezen om voortaan onder de naam van zijn vrouw door het leven te gaan. P. van Dijk-de Regt kán dus net zo goed een man zijn. Andersom zijn vrouwen niet langer verplicht de naam van hun man aan te nemen.

Trouwen en achternamen

Door te trouwen, heeft een ieder van jullie hiermee de keuze uit maar liefst vier mogelijkheden:

  • Je eigen naam blijven gebruiken;
  • De naam van je partner aannemen;
  • De achternaam van je partner laten volgen door je eigen naam;
  • Je eigen achternaam laten volgen door die van je partner.

Voor welke mogelijkheid je kiest, is uiteraard geheel aan jullie. Toch kiezen veel vrouwen traditiegetrouw voor de achternaam van hun man, al dan niet gevolgd door hun eigen achternaam. Hun keuze wordt hierbij vaak ook ingegeven door een kinderwens: als er eenmaal kinderen komen, vindt men het wel zo leuk als iedereen in het gezin dezelfde achternaam heeft.

Je bent echter niet zonder meer verplicht om als vrouw de achternaam van je partner aan te nemen. Heb je bijvoorbeeld een redelijk zeldzame achternaam en dreigt je familienaam uit te sterven, dan vind je het wellicht leuker om na je trouw je eigen achternaam te blijven dragen. Wat je keuze ook is, zorg ervoor dat jij je er prettig bij voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *