Vanaf welke leeftijd mag je trouwen?

Vanaf welke leeftijd mag je trouwen

Veel meisjes en bakvissen dromen ervan: de dag dat zij de bruid zullen zijn. Maar vanaf welke leeftijd mag je nu eigenlijk in het huwelijk treden? Dat hangt er vanaf in welk land je woont. In Nederland mag er sowieso pas getrouwd worden als beide partners meerderjarig zijn, oftewel minimaal de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben. Hierop kunnen uitzonderingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld in het geval van zwangerschap. De rechter heeft in dezen het laatste woord: uiteindelijk kan hij of zij het trouwen verbieden. Voor meerderjarigen geldt dit uiteraard niet, zij hebben geen toestemming nodig.

In vroeger tijden lag dat overigens wel anders. Napoleon stelde in zijn wetboek op dat alleen de mannen meerderjarig moesten zijn ten tijde van de huwelijksvoltrekking: een vrouw mocht al trouwen op het moment dat zij minimaal 15 jaar oud was. Deze lagere leeftijdsgrens voor vrouwen gold tot het jaar 1838, het jaar waarin het Burgerlijk Wetboek werd ingevoerd. In dit Burgerlijk Wetboek werd de leeftijdsgrens voor vrouwen opgehoogd met één jaar, oftewel de vrouw in kwestie moest minimaal 16 jaar oud zijn. Pas sinds 1985 geldt de eis dat beide partijen meerderjarig moeten zijn om in het huwelijk te treden.

Vanaf welke leeftijd mag je trouwen in andere landen?

Ook veel andere landen stellen meerderjarigheid als eis om in het huwelijk te mogen treden. In Amerika bijvoorbeeld mocht er in eerste instantie pas worden getrouwd als beide partijen minimaal 21 jaar oud waren. Later is dit bijgesteld naar 18 jaar. Ook in België moet men minimaal 18 jaar oud zijn, hoewel ook hier bij uitzondering getrouwd kan worden als je minderjarig bent. Hiervoor heb je wel de toestemming nodig van je ouders of je voogden.

In Suriname echter mag er ook door minderjarigen getrouwd worden. De man moet daar nog minimaal wachten tot z’n 17e, maar als vrouw zijnde mag je al op je 15e plaatsnemen in het huwelijksbootje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *