Minder kans op echtscheiding bij tweede huwelijk

Minder kans op echtscheiding bij tweede huwelijk

Als een van jullie eerder heeft plaatsgenomen in het huwelijksbootje, ligt de drempel om te trouwen misschien nog hoger dan anders. Immers, bijna iedereen die ooit eerder een echtscheiding heeft meegemaakt, weet maar al te goed hoeveel rompslomp, pijn en verdriet hierbij komt kijken. Toch hoeven deze twijfelaars niet al te zeer last te hebben van koudwatervrees: uit onderzoeken blijkt dat mensen die voor de tweede keer trouwen, veel minder de neiging hebben om vroeg of laat een echtscheiding aan te vragen. De kans dat het tweede huwelijk wél succesvol wordt, is dus groter dan bij de eerste keer trouwen.

Tweede huwelijk: de cijfers

Als een van jullie eerder getrouwd is geweest, is de kans groot dat er ook deze keer getrouwd ‘moet’ worden. Initiatiefnemer is daarbij vaak de persoon die nooit eerder in het huwelijksbootje is gestapt: hij of zij wil niet onderdoen voor de ex, en daarom leidt ook deze relatie bij voorkeur tot een huwelijk. Zou er niet getrouwd worden, dan bestaat het risico dat de partij die nooit eerder trouwde, zich op een tweede plaats voelt staan ten opzichte van de eerdere huwelijkspartner. Dit kan veel druk op een relatie leggen. Andersom kan juist de partner die eerder getrouwd is geweest, angst hebben om opnieuw een huwelijk aan te gaan. Uit onderzoek blijkt echter dat juist tweede huwelijken vaker een succes worden: 69 tegen 55 procent van de huwelijken blijft in stand.

Waarom zijn tweede huwelijken succesvoller?

Wanneer (een van de leden van de) koppels al een huwelijk achter de rug hebben, wordt er minder lichtvaardig gedacht over een trouwpartij. De nadruk komt meer te liggen op “passen we ook op langere termijn bij elkaar” en “hoe gaan we om met meningsverschillen” en minder op het romantische plaatje van de bruiloft an sich. Ook zijn tweede-keer-koppels minder gevoelig voor druk die wordt uitgeoefend door familie en/of vrienden van het bruidspaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *