Op welke leeftijd trouwen mensen?

Op welke leeftijd trouwen mensen

De leeftijd waarop mensen voor het eerst in het huwelijksbootje stappen, stijgt nog steeds gestaag. Waar het vroeger de normaalste zaak van de wereld was om als jonge twintiger in het huwelijk te treden, trouwt men tegenwoordig steeds later. Op zich logisch: enkele tientallen jaren geleden was ongehuwd samenwonen not done, dus trouwen was vaak de enige manier om het huis uit te gaan en een leven op te bouwen met je geliefde. Ook gelovigen trouwen vaak op jonge leeftijd, ook vandaag de dag. Voor hen is ongehuwd samenwonen nog steeds uit den boze.

In landen zoals bijvoorbeeld India en Pakistan is het nog steeds de gewoonste zaak van de wereld om op jonge leeftijd te trouwen: een bruidje is daar vaak niet ouder dan 17 jaar. Ook jongere bruiden worden vaak gezien: men kijkt niet vreemd op van een 15-jarig kindbruidje. Dit is niet alleen het geval in Pakistan en India, maar ook in veel Afrikaanse landen, waar men veelal trouwt vanuit economische beweegredenen.

Op welke leeftijd trouwt men in Scandinavische landen?

In Scandinavische landen wordt juist graag op latere leeftijd getrouwd: gemiddeld is de vrouw 30,2 jaar oud bij het aangaan van het huwelijk. De man is gemiddeld 32,5 jaar oud. Dit geldt voor zowel Denemarken, Finland, Zweden als Noorwegen. In de Oost-Europese landen ligt de leeftijd gemiddeld weer een stuk lager: de Poolse bruid is gemiddeld 23 jaar en de Roemeense bruidegom een jaar of 26.

In Nederland en België trouwt men gemiddeld weer een stuk later. Veel bruiden en bruidegommen zijn al tegen de dertig of zijn deze leeftijd al gepasseerd. Ook kiezen veel mensen ervoor om helemaal niet te trouwen, maar hun relatie op een andere manier vorm te geven, bijvoorbeeld door ongehuwd samen te wonen of door middel van een geregistreerd partnerschap. Ook in landen als China en Japan wordt steeds later getrouwd, met name in de grote steden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *