Trouwen: de financiële kant

De financiële kantDruk bezig met de voorbereidingen van jullie droombruiloft? Dan is de kans groot dat je gedachten op dit moment niet verder komen dan de trouwjurk, de feestlocatie en de bruidstaart. Bij de financiële kant van jullie trouwerij sta je waarschijnlijk minder snel stil, of het moet gaan om het kostenplaatje van jullie grote dag. Toch gaat de financiële kant van een huwelijk vele malen verder dan dat. Sterker nog, een huwelijk is eigenlijk meer een financieel verbond dan een romantisch, zeker wanneer je trouwt in gemeenschap van goederen.

Trouw je in gemeenschap van goederen, dan wordt alles wat je op dat moment bezit, gemeenschappelijk. Dit geldt voor de baten (spaargeld, bezittingen, een eigen huis) maar ook voor alle schulden die je tot nu toe hebt opgebouwd (hypotheek, studieschuld). Dit is zeker iets om rekening mee te houden wanneer een van jullie altijd spaarzaam heeft geleefd, terwijl de ander in zijn of haar studentenjaren voornamelijk de bloemetjes heeft buitengezet en extra heeft geleend. Wil je voorkomen dat je automatisch mede-eigenaar wordt van je partners schulden en bezittingen, dan zal je moeten trouwen op huwelijkse voorwaarden. In deze huwelijkse voorwaarden leg je vast welke bezittingen wel en niet gemeenschappelijk zijn. Mocht het tussen jullie ooit uitdraaien op een scheiding, dan heb je met huwelijkse voorwaarden het grootste gedeelte van de verdeling al geregeld. Met huwelijkse voorwaarden kan je dus een hoop problemen voorkomen.

Regel je niets, dan trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. De vraag is echter, hoe lang deze vlieger nog opgaat. VVD, PvdA en D66 hebben immers een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat voorhuwelijkse schulden en bezittingen niet worden opgenomen in de huwelijksgemeenschap.

Gerelateerde Blog items

Trouwen en partneralimentatie

Trouwen en partneralimentatie

Ben je eerder getrouwd geweest? Dan bestaat de kans dat je, op grond van je vorige huwelijk, recht hebt op ...
Verder Lezen
Hertrouwen, kinderen uit een eerder huwelijk en een erfenis

Hertrouwen, kinderen uit een eerder huwelijk… en een erfenis

Trouwen als er stiefkinderen in het spel zijn kan soms behoorlijk veel haken en ogen met zich meebrengen. Niet alleen ...
Verder Lezen
Geen geld om te trouwen

Geen geld om te trouwen

Willen jullie gaan trouwen? Gefeliciteerd! Maar wat als je helemaal geen geld hebt om de zo'n trouwerij met alles erop ...
Verder Lezen
Trouwen en schuldsanering

Trouwen als je in de schuldsanering zit

Als je schulden hebt van dusdanige aard dat je daar zelf niet meer uitkomt, kan je een beroep doen op ...
Verder Lezen