Trouwen: de juridische kant

De juridische kantHet burgerlijk huwelijk is een wettelijk huwelijk, dit in tegenstelling tot de kerkelijke variant. Dit betekent dat alleen het burgerlijk huwelijk rechtsgeldig is en door de overheid wordt erkend. Overigens geldt dit niet voor alle landen: er zijn gebieden op de wereld waar ook het kerkelijk huwelijk een civiel effect tot gevolg heeft. Op deze website beperken we ons echter tot de Nederlandse wetgeving.

Binnen de Nederlandse wetgeving is het burgerlijk huwelijk geregeld in boek 1 (Personen- en familierecht) van het Burgerlijk Wetboek. Het burgerlijk huwelijk is een verbond tussen twee personen, die overigens niet van verschillend geslacht hoeven te zijn: sinds april 2001 kunnen ook twee mensen van gelijk geslacht met elkaar trouwen. Een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht wordt echter niet overal ter wereld erkend.

Om het huwelijks verbond tussen de twee echtelieden vast te leggen, wordt een huwelijksakte opgemaakt. Dit wordt gedaan door de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. De huwelijksakte wordt niet alleen ondertekend door de trouwambtenaar en de echtelieden, maar ook door (minimaal) twee getuigen. Weet je al wie je als getuige wil vragen, maar kan je geen keuze maken tussen bijvoorbeeld je broer, je zus en je beste vriendin? Weet dan dat je tot vier getuigen mag meenemen. Als aandenken aan je huwelijk ontvang je een trouwboekje, met hierin een kopie van de huwelijksakte. Ook bieden sommige gemeentes ruimte voor kerkelijke aantekeningen en/of voor registratie van eventuele kinderen van het bruidspaar. Tot slot bevat het trouwboekje informatie over de aangifte van geboorte en overlijden, en informatie over regelgeving omtrent geslachtsnamen. Wel is het boekje slechts een uittreksel, en geen officiële vervanger van de huwelijks- of geboorteakte.

Gerelateerde Blog items

Vanaf welke leeftijd mag je trouwen

Vanaf welke leeftijd mag je trouwen?

Veel meisjes en bakvissen dromen ervan: de dag dat zij de bruid zullen zijn. Maar vanaf welke leeftijd mag je ...
Verder Lezen
Trouwen en achternamen

Trouwen en achternamen

Vroeger, toen de winters nog koud waren en de kinderen nog gehoorzaam, was het een stuk gemakkelijker om te zien ...
Verder Lezen
Trouwen en stiefkinderen

Trouwen en stiefkinderen

In Nederland en België zijn er steeds meer samengestelde gezinnen te vinden, dat wil zeggen: gezinnen waarbij minstens één van ...
Verder Lezen
Trouwen afdwingen door trucjes

Trouwen afdwingen door trucjes?

Ook al is het huwelijk voornamelijk een juridische verbintenis en geen romantische, toch wil maar liefst driekwart van de jongeren ...
Verder Lezen